Ode aan mijn vriend Bekas

Bekas

Vandaag heb ik veel om dankbaar voor te zijn. Er zijn dit weekend supermooie dingen gebeurd, waarover ik graag later meer vertel. Maar bij thuiskomst bereikte mij het nieuws dat mijn vriend Bekas gisteren is overleden.

Ik wil daar graag even bij stilstaan. Bekas was een hele bijzondere man. Deze foto maakte ik een aantal jaren geleden. Ik was een beginnend fotograaf die mensen zocht om te portretteren. Bekas wilde met alle plezier meewerken. De foto is niet de beste, maar het laat Bekas zien zoals ik hem kende: goedlachs, warm, zeer geïnteresseerd en altijd positief.

Ik leerde Bekas kennen via zijn Turkse Pizza snackbar bij mij om de hoek, genaamd ‘Super Lekker’. Ik kwam daar zo weinig mogelijk (want het was niet goed voor me), maar toch één keer per week (want het was inderdaad super lekker en ik kon de verleiding niet weerstaan!). En dan praatten we altijd. Over Koerdistan, over Irak, over ISIS, over Geert Wilders, over Nederland…

Bekas kwam hier als vluchteling. Hij was een Koerd die in zijn leven in de bergen van Iran en Irak tegen diverse regimes heeft gevochten. Hij was van beroep een drukker. Ik leerde hem hierna kennen in zijn snackzaak, die liep als een trein. De hele wijk waardeerde zijn Turkse Pizza’s, Broodje Shoarma, en Kapsalon. Hij praatte en lachte met iedereen.

Toch denk ik dat hem iets beter mocht leren kennen. We hadden vaak diepgaande gesprekken: over literatuur (hij las elke ochtend Koerdische dichtkunst); over God en geloof (hij had zich van de Islam afgekeerd) en over politiek en de Nederlandse samenleving. Hij was er oprecht van overtuigd dat Geert Wilders het gevaar van de Islam het beste inschatte. Daar hadden we dan hele gesprekken over: ik probeerde hem te overtuigen dat elk geloof zijn uitwassen heeft (mijn geloof ook), maar daarop niet beoordeeld moet worden. Ik overtuigde hem niet. En we spraken over Koerdistan en ISIS. Begin dit jaar schrok ik zeer toen hij me vertelde dat hij de intentie had om in Koerdistan tegen ISIS te gaan vechten. Hij meldde zich aan en was zo gefrustreerd toen bleek dat ze hem van wege zijn leeftijd niet wilde. Hij had veel oorlog gezien en was bereid om weer zijn leven neer te leggen in de strijd tegen dit gevaar. Dat confronteerde mij zeer: in mijn gezapige leventje was hier een man die alles wat hij had opgebouwd (het ging hem goed want hij werkte keihard) bereid was achter te laten.

In de zomer was Super Lekker opeens gesloten. Al snel bereikte ons het nieuws dat bij Bekas kanker in een ver gevorderd stadium geconstateerd was. Die strijd heeft hij helaas vrij snel verloren.

Ik ben er van overtuigd dat de wereld in Bekas een heel bijzondere man is kwijtgeraakt. Hoewel hij en ik niet bij elkaar thuis kwamen, zag ik hem toch als vriend. Er zijn van die mensen die gewoon goed zijn; waar je gewoon van moet houden. Ik bid dat God, of Allah, of welke naam u hem ook geeft, zich over hem ontfermt en hem in vrede laat rusten. #kyrieeleison

PS. 20 jan 2016: Omdat dit bereicht voortdurend werd gespamd met allerlei advertentie-reacties heb ik de reacties gesloten.

35 thoughts on “Ode aan mijn vriend Bekas”

 1. Zeer vervelend om dit te horen. Ik ging in mijn middelbare schooltijd op het Emmauscollege (en later toen ik in de buurt werkte) graag naar hem om een Turkse pizza te halen, om dan altijd te horen te krijgen dat ik geen Feyenoorder was omdat ik geen sambal nam :p. Ik en mijn vrienden waren nog te jong om hem op de manier te kennen, zoals ik hem nu leer kennen, maar ook zonder dat ik dit wist weet ik zeker dat we een goed man uit de wijk zijn verloren, en ik wil hierbij de familie en alle mensen die zijn kookkunsten altijd hebben gewaardeerd sterkte wensen in deze moeilijke tijd.
  Mvg,
  Antonie

 2. Ik heb veel bij je gegeten veel met je gesproken over van alles en nog wat. Maar wat vind ik dit erg zeg. R.i.p. en heel veel sterkte aan de na bestaande

 3. ik kende hem niet zo goed als u hem kende. maar op mij kwam hij ook al vanaf het begin over als een goed mens. sympathiek, aardig, behulpzaam enzovoorts. r.i.p beste Bekas.

 4. Lieve Bekas,
  Ik zal je missen lieve, bijzonder vrienelijke goedlachse , attente Bekas.
  Liefs jacqueline

 5. Ik wens de Fam en vrienden heel veel sterkte het was een super mooi mens altijd lache geintjes maken en super lkkr eten dat verlies komt hard aan zal hem missen Gr Mindy

 6. Ik schrik van dit bericht , ben m nog 2 keer in het ijssellandzkh tegen gekomen .
  Daar vertelde hij dat het niet zo goed ging.
  Heel triest !
  Zijn kapsalon was ongeëvenaard
  Rip
  Pierre

 7. Mooi mens inderdaad. Ik herken hem helemaal in jouw verhaal. Oneerlijke strijd deze nare ziekte.

 8. Hele aardige man, zal hem missen , ook zijn gedachten en inzichten spreken mij zeer aan.

  RIP.

  Hgr en sterkte Bram Snelders

 9. Heel mooi verwoord en ben het helemaal met je eens. was een hele lieve vriendelijke warme man.. had hem nog beloofd wat bij hem te eten, wat me beste vriendin en ik met onze kids meestal deden op de woensdag middag.
  Rust zacht lieve buurman
  Gecondolerd voor de nabestaanden met dit grote verlies?

 10. Cor De Peinder

  Zo,daar kijk ik van op. Dacht toen ik die foto zag: Ik ken hem toch?
  Ja, hij is het, die man met de lekkere pizza’s en nog meer.
  Ja, maar fijner vond ik wat er staat beschreven over deze man. Helemaal waar, want ik sprak wel met hem en nooit over niets zeggen de zaken. Over zijn kinderen, school e.d.
  En, ik vind het ook een man uit duizenden.
  Jammer dat hij er nu niet is………….

 11. Het was een super lieve en goede man ik haalde altijd een Turkse pizza met doner hij wist precies wat ik er wel en niet op wilde en vroeg altijd of mijn vriend er ook 1 wilde en dan zei hij oh nee hij houd alleen van stamppot dat had ik hem een keer verteld ..
  We gaan je missen hier..

  Rust zacht .
  En veel sterkte aan de familie toegewenst
  Xxx

 12. Wauw. Spot on. Ik ben nog steeds in shock, waarom Bekas? 🙁
  De hele dag liepen mensen af en aan met een roos om in het rolluik te steken. Hoe mooi. Wat een gemis van een vrolijke hardwerkende man die de wijk zoveel gezelliger maakte.
  Heel veel sterkte en kracht aan de nabestaanden.

 13. Heel veel mooie verhalen hadden wij vroeger over van alles en nog wat het geen wat ik me het meest kan herinderden waren de vele grappen over geert Wilders die je maakte kwam altijd met veel plezier naar je toe om wat te eten zal je grappen en je brede lach missen rust in vrede.

  Familie heel veel sterkte met dit verlies.

 14. Wij gaan je zeker missen Bekas… Een geweldige en lieve man, waarom jij? 🙁
  Heel veel sterkte aan de familie en vrienden toegewenst.
  R.I.P. Bekas

 15. A.de winter oomen

  R.I.P

  Ik kwam regelmatig in de winkel. En vond altijd fijn om een gesprek te hebben. Over van alles en nog wat.
  Ook na de vakantie nog even gekletst hoe het was. En ineens zag ik hem in het ziekenhuis dit was toen hij er al 2 weken lag opgenomen. En wat een schok te horen dat hij is overleden.
  Ik wens zijn familie veel kracht en liefde voor de moeilijke tijd.

 16. Het is haast niet te bevatten.
  Elk woord is zo waar.
  De gesprekken die we konden voeren waren goed en soms erg diepzinnig, toch snel een grap er achterna.
  Hij wist me bestellingen exact en toch proberen de rode kool bij te krijgen.
  Dat is waren momenten dat ik zo intens kon genieten.
  Me hond altijd trouw voor wachten en altijd vroeg die naar haar en als ik zonder kwam ook.
  Ik kan niet zeggen dat ik bekas goed kende, maar ook boor mij voelde het als een oprechte , meelevende , grappige, lieve en zeer eerlijke man.
  Ik praatte graag over het geloof en vertelde wat ik in het christendom zag en wat zijn redenen waren om geen moslim meer te zijn.
  Ik kan niet goed zeggen wat dat met een mens doet.!
  Hij was rechtvaardig en dan komt dit hard aan.
  Wat een verdriet voor de echtgenoot en kinderen en de rest van de fam, ze zijn een waardevolle , lieve vader en echtgenoot verloren.
  Voor jullie heel veel kracht, sterkte en veel liefde naar elkaar.
  Voel jullie zo gedragen in dit verlies.

  Bekas je was bijzonder, dankje wel voor alles en dat was niet alleen het heerlijke eten!!

  Liefs Tamara,maurice en hond jowi

 17. Het gemis van al dat lekkere eten is niets vergeleken met het gemis van deze vriendelijk,sympathieke, hardwerkende man,wij kwamen er graag en zullen hem zeker missen. Sterkte voor alle nabestaanden met dit enorme verlies.
  Rust zacht Bekas

 18. Dit is een groot gemis voor nederland zo’n harder werken en altijd even vriendelijk tegen iedereen.Rust zacht Bekas goeie vriend mischien tot ooit.

  veel sterkte aan de familie.

 19. Mooi stuk, ik kwam al vanaf dag één bij Super Lekker, idd veel met hem gesproken. Wat me altijd bij zal blijven is z’n lach zoals je op deze foto hebt vast gelegd.

 20. . wat een vreselijk gemis bekas

  Ik hoorde het pas,ik kwam ook bij hem langs om eten te halen en wat boodschapjes.
  En volgens mij kon hij echt iedereen
  Zo’n behulpzaam man zo vriendelijk
  Je moest wel altijd even tijd nemen voor een praatje met hem te maken, er ging niet 1x voorbij als ik kwam of hij liep wel grapjes te maken.
  Een man met een niet zo fijn verleden .
  Die hier in Nederland helemaal thuis was en er echt bij hoorde ook dat blijkt nu ook wel weer .
  Waarom moest dit jou over komen Bekas ik zal je grapjes en en jou als vriendelijk mens vreselijk gaan missen.
  Te jong heb jij ondanks alles je strijd verloren
  Rust in vrede onze lieve vriend.
  Ik wens zijn familie heel veel sterkte met dit vreselijke verlies.
  Er zullen heel veel mensen met u en u familie meeleven hij was een zeer geliefd persoon.

 21. Claudia Oomen-Bevaart

  R.I.P Bekas,

  Wij hebben je ook mogen leren kennen als een hele warme, goedlachse man.
  Ik kwam met mijn zoontje geregeld in zijn zaak en hadden dan gesprekken over wat mijn zoontje later wilde worden en hij vroeg altijd hoe het ging op school. Dan vertelde hij over hoe trots hij op zijn kinder was.
  We gaan je missen.

  Voor de famillie heel veel sterkte

 22. Chris Alsemgeest

  Helaas zijn we een bijzondere man kwijt.
  Als ik bij hem in de zaak kwam hoopte je altijd dat het wat langer duurde voor je eten klaar was….dan duurde de interessante gesprekken nog wat langer.

  Je kon met Bekas over alles praten.
  Het ging altijd goed met hem zei hij altijd, zo zal ik hem ook altijd herinneren.

  Het ga je goed Bekas.

 23. Martin van gent

  Mooi verwoord. Ik heb genoten van je heerlijke eten en altid gezellige maar ook serieuze gesprekken. Ondanks dat hij weinig met politiek had kon ik altijd een mooje boom opzetten over Capelle en de gemoederen in de raad. Ik ga je missen je was een mooi mens.

 24. Een van de mensen die je graag beter wilde leren kennen. Jammer dat al zijn plannen om na het sluiten van de shop nog literatuur en gedichten te vertalen nu niet meer gerealiseerd worden.
  RIP chef, we zullen je missen.

 25. ik ben er even helemaal stil van Arjette en ik zit hier met een brok in mijn keel… Nog zo jong en twee jonge kirndeen… Wat verschrikkelijk nieuws. Heel veel sterkte meis en we denken aan je…. Liefs, chantal

Comments are closed.