Gehaald: Zilver Master Kwalificatie!!!!!

KL - Thijs

In het diepste geheim heb ik het afgelopen jaar gewerkt aan een collectie van 20 foto’s. Deze zijn vandaag beoordeeld door een internationale vakjury van 3 topfotografen beloond met drie opgestoken duimen en daarmee heb ik mijn zilveren titel behaald!

Even uitleggen. Ik ben lid van het ‘Master Photographer’s Network’ (zuster organisatie van de British Institute of Professional Photography). Iedere professionele fotograaf kan lid worden van dit netwerk — maar je moet je binnen twee jaar kwalificeren voor je bronzen lidmaatschap.

Dat kwalificeren gaat als volgt: voor je bronzen lidmaatschap moet je 20 beelden maken die samen een duidelijke eenheid vormen en van zeer hoge kwaliteit zijn. Ze moeten aan allerlei eisen voldoen. Je wordt tijdens dit proces bijgestaan door twee coaches; beiden gelauwerde fotografen. De beelden worden tijdens het MPN congres in november beoordeeld door een jury van buitenlandse vakfotografen.

Nu denkt u misschien: Rogier had kennelijk al brons — maar dat is niet zo. Ik ben 1,5 jaar geleden lid geworden van de MPN en heb, in overleg met mijn coaches, besloten in ene voor mijn zilveren lidmaatschap te gaan. Voor zilver moet je 20 beelden laten zien van een nog weer hoger nivo.

Ik heb gekozen om professionele dansers te fotografen. Ik heb 2 series van 10 beelden gemaakt: één serie buiten op bekende plekken in Rotterdam, en de andere serie in mijn studio. In totaal heb ik 23 shoots gedaan om aan mijn collectie van 20 beelden te komen. Ook heb ik, om deze series te mogen maken, behoorlijk wat geïnvesteerd in apparatuur (flitslampen en kappen). U begrijpt: dit was best wel een projectje…

Het proces heeft een jaar gekost. Ik heb hierin mogen samenwerken met een andere fotografe, Miranda van Oirschot. Miranda heeft een carriëre als professionele danser achter de rug voordat ze als fotografe verder ging, en de samenwerking met haar was bijzonder waardevol en prettig. Zij regelde niet alleen alle dansers, maar hielp ook mee om die foto’s te kiezen waarop de dansbewegingen ook echt kloppen. Ik ben Miranda bijzonder erkentelijk!

Alle 20 beelden zijn te bekijken op www.rogierbos.nl (mijn website voor particuliere fotografie en vrij werk).

ZW - Jomayro

3 thoughts on “Gehaald: Zilver Master Kwalificatie!!!!!”

 1. Rogier, van harte gefeliciteerd met het behalen van je Zilver Master Kwalificatie!
  Ik volg al een hele tijd en vind dat je een fotograaf in hart en nieren bent met de juiste commerciele instelling.
  Met hartelijke groet, Jaap Tanis
  Hobby fotograaf

 2. Tjé, Rogier, super!!! Je bent echt goed, en ook nog erg LEUK!!
  Trots door jou gefotografeerd te zijn…! ‘k krijg regelmatig complimenten over m’n site, en de foto’s die jij gemaakt hebt. Blij met je, en voor je!

 3. Van harte gefeliciteerd met dit resultaat! Ik heb je heel hoog zitten als fotograaf en kijk al heel lang met bewondering naar jouw werk. Kwestie van tijd dat je deze erkenning zou behalen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *