Er zijn — altijd — complicaties

Metselaar

Mijn werk als fotograaf is boeiend en veelzijdig. Ik ontmoet elke dag nieuwe mensen en ben elke dag op een andere plaats. En elke dag is opnieuw uitdagend. Want bij schijnbaar elk project zijn er wel ‘complicerende factoren.’

Vandaag was ik op een bouwproject in het oosten van het land. De opdracht was al weken geleden gegeven en alles was toen goed doorgesproken met de betrokken partijen. Maar ik was net bezig mijn camera uit de tas te halen toen de voorman naar ons toe kwam: vandaag kan er niet gefotografeerd worden!’ Wat bleek: ze lagen achter op de planning en vorige week was er al een filmploeg geweest. Men vond het dus welletjes: er moest weer gewerkt worden.

Mijn opdrachtgever stond er beteuterd bij. Wat nu? Heb je een een fotograaf ingehuurd voor een hele middag en dan sta je straks met lege handen!

Mijn ervaring is dat er bij bijna elk project wel complicerende factoren zijn: het weer, mensen die niet op komen dagen, files, miscommunicatie, apparaten die het niet doen… er is veel wat mis kan gaan! Wat me echter verrast is hoe weinig opdrachtgevers daarop voorbereid zijn. Heel vaak krijg ik de indruk dat men heel ontspannen en vol vertrouwen in de goedheid van de mens en de meewerking van het universum een plannetje heeft gemaakt— en dan uit het veld geslagen is als het aan de andere kant van de telefoonlijn niet goed is overgekomen, of de omstandigheden ineens zijn gewijzigd.

Wat kunt u doen om de kans op complicaties te reduceren?

 • Werk de details van de fotoshoot tot in detail uit.
  Een globaal ‘doe maar wat’ aan de fotograaf werkt niet. Zo ontstaan niet de foto’s die u nodig hebt. Maak een plan. Wie doet wat, hoe laat, met wat, waar en hoe?
 • Communiceer ruim vooraf met de betrokken partijen
  Doe dit persoonlijk (dus face to face of via telefoon), maar ook schrjftelijk (dus per email), zodat mensen even kunnen teruglezen wat u van hen verwacht
 • Zoek één of twee dagen voor de shoot nog even contact om af te stemmen dat alles nog volgens plan verloopt
  Doe dit per telefoon of face to face, zodat je ook even kan aftasten of de medewerking inderdaad aanwezig is.
 • Gebruik de diensten van een fotograaf die op alle omstandigheden kan inspelen
  Dit vraagt de juiste apparatuur — maar ook de juiste instelling. Een fotograaf die houterig reageert op complicaties wekt alleen maar spanning
 • Wees zelf flexibel
  Wees niet verrast door complicaties maar zoek welke kansen de nieuwe situatie biedt

Ook met de juiste voorbereiding en instelling zullen er complicaties zijn. Het verschil is dat we er dan samen toch in slagen om het project tot een goed einde te brengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *