Een opdrachtgever die het begrijpt!

NBC — Stille Helpers - Programma-056

Als evenementenfotograaf krijg ik regelmatig de vraag of ik ook de locatie zelf mooi op de foto kan zetten. De opdrachtgever vindt alles er dan zo mooi uit zien. De aankleding is zo bijzonder. Alles is tot in de puntjes verzorgd — en dat moet natuurlijk even mooi op de foto!

Die wens is natuurlijk heel begrijpelijk. Ik maak die foto’s dan ook graag. Alleen…er lopen nog veel mensen door de zaal. En kan die meneer van de lichttechniek de lampen dan ook even mooi aanzetten? En zou ik een foto uit de hoogte kunnen maken met behulp van uw hoogwerker?

Dat blijkt vaak allemaal problematisch. De jongens en meisjes van de bediening zijn nog bezig de tafels af te dekken; die kunnen echt niet stoppen met het lopen door de zaal. En die man van de lichttechniek is nog bezig met instellen, of hij moet eerst even eten. En die hoogwerker hebben we weggezet, die kunnen we nu echt niet tevoorschijn halen… maak de foto maar even ‘zo’!

Je moet dan niet verbaast zijn als de foto er niet zo uitziet als je wilt. Als de foto niet helemaal de visuele impact heeft die u wilde.

Het probleem is het volgende. U ziet de zaal niet met uw ogen, maar met uw hersens. En in uw gedachten ziet de zaal er fantastisch uit: omdat u de bediening weg denkt, de verschillende hoeken in uw hoofd al combineert tot één beeld, en de verlichting al ‘ziet gebeuren.’ Maar de camera ziet wat er echt gebeurt, op het moment van de klik.

Gisteren was ik een evenement aan het fotograferen in het NBC (Nieuwegein Business Centre). Ik fotografeer hier met enige regelmaat, en dit is een opdrachtgever die het wel begrijpt! De zaal werd helemaal klaargezet en toen schoongeveegd — iedereen moest eruit. Er werd een hoogwerker de zaal ingereden en ik mocht omhoog. En de lichttechnicus liet een hele serie schitterende verlichtingen zien. In een kwartiertje tijd heb ik toen een hele serie schitterende beelden kunnen schieten.

Wat het principe maar eens meer duidelijk maakt: een goede foto ontstaat alleen als gevolg van een zorgvuldige aanpak. Een goede foto is niet een kwestie van ‘even klik doen;, maar van planning, zorg voor details en het nemen van voldoende tijd.

Dat is wat je nodig hebt: een lege zaal; een behulpzame lichttechnicus, een hoge trap of hoogwerker, en een klein beetje tijd. Dan ontstaan de mooie beelden!

Oh ja, wat je ook nodig hebt: een goede fotograaf, die de juiste groothoeklens heeft, een camera die ook bij hogere ISO’s ruisloos kan fotograferen, en die verstand heeft van kleurtemperatuur en goede nabewerking.

NBC — Stille Helpers - lege zaal-011
NBC — Stille Helpers - lege zaal-013
NBC — Stille Helpers - lege zaal-014
NBC — Stille Helpers - lege zaal-017
NBC — Stille Helpers - lege zaal-018
NBC — Stille Helpers - lege zaal-020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *