Portretten voor de banner van de website

HBK relatie - Mark Goppel-005

De banner is de — veelal langwerpige horizontale — foto bovenaan een website. Dit is een ideale plek om een leuke blikvanger neer te zetten. Ik krijg regelmatig opdracht om mooie portretten te maken voor de banners van websites.

Meestal komen deze opdrachten als er een nieuwe website gemaakt wordt. Het klinkt makkelijker dan het feitelijk is: het maken van een effectieve foto die in zo’n smalle uitsnede te gebruiken is, is een beetje een kunst! Je wil wel je verhaal vertellen en voldoende details laten zien — maar er is maar weinig ruimte! Dat vraagt een goede bespreking en voorbereiding.

In dit geval wilde de opdrachtgever dat de foto’s laten zien hoe gevarieerd hun klanten zijn. Tijdens de bespreking werd duidelijk dat dit het best ging door de verschillende kantoren op de achtergrond af te beelden. Maar een heel gebouw krijg je niet in zo’n small foto. Dat vraagt dus uitsnede die wel voldoende verhaal vertelt, zonder er vreemd uit te zien. Ook moet je daarbij meestal een laag perspectief kiezen — maar toch wil je een flatteuze foto maken. Positief voordeel is wel weer dat je naast de banner vaak ruimte hebt om tekst of knoppen te plaatsen!

U ziet: er komt van alles kijken bij het maken van een small horizontale foto voor uw banner!

Voorbeelden

  • Circle Software. De portretten bovenaan de website werden genomen tegen een witte achtergrond op een relatiedag. Zo combineerde deze opdrachtgever het fotograferen van zijn evenement met het maken van een aantal portretten. Ik moest alleen ter plaatse een kleine studio opbouwen. De vage achtergrond werd er in de nabewerking ingeplakt.
  • Hulsbos-Klatt. Dit betreft de foto’s uit deze blogpost. Ik bezocht ieder van deze relaties om deze foto te maken. Het maken van de foto gaat op zich best snel en dus is de impact op hun agenda ook minimaal. Maar vanwege alle organisatie erom heen kun je er misschien 4 op één dag maken.
  • IJsselland Ziekenhuis. Deze foto’s waren helemaal arbeidsintensief: niet alleen moesten we om het schema van het ziekenhuispersoneel heen werken, maar ook werkten we steeds met een team van mensen: 3-6 modellen per situatie, een art-director van het ziekenhuis zelf, en een visagiste. Ook maakten we per keer gebruik van meerdere flitslampen. Site komt binnenkort online.

Specifieke opdracht

Het gebeurt ook wel eens dat een opdrachtgever vraagt of ik een reeds gemaakte foto passend kan maken voor een banner. Dat lukt soms; maar vaker kan dat niet! Dan is de gewenste uitsnede gewoon te smal om er een mooi beeld uit te halen. Bedenkt dus bij het verlenen van de opdracht hoe je een foto gaat gebruiken! Als de foto ook in bannerformaat gebruikt moet worden, dan kan de fotograaf daar rekening mee houden tijdens het fotograferen!

_SRB4377
HBK relatie - tandarts
HBK relatie - Hendrik Vrolijk-013

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *