Pop-up Studio!

StudioCoolsingel-2

Vandaag kondig ik met veel trots mijn nieuwe studio aan! Tussen kerst en oud & nieuw ben ik verhuisd naar een fantastische locatie: ik zit nu midden in het centrum van Rotterdam, aan de Coolsingel, schuin tegenover het stadhuis!

In een eerder blog beschreef ik al dat ik eind november hoorde dat ik mijn studio in Capelle a/d IJssel moest gaan verlaten. De eigenaar van het pand had een ander plan met het gebouw en had geen behoefte meer aan antikraak oplossingen. Zeer frustrerend, want ik zat er pas net een aantal maanden. Ik had de zaakjes net een beetje op orde! Frusterender des te meer, omdat dit alweer de zoveelste verhuizing zou worden in slechts een paar jaar. De moed zonk me in de schoenen, en ik heb even serieus overwogen dan maar op te houden met studiofotografie.

Op dat moment werd ik gebeld door een vriend die ‘misschien wel een leuke oplossing voor me had’. Had ik interesse in een studio aan de Coolsingel? Even dacht ik hem verkeerd verstaan te hebben. Was er nog een Coolsingel in Rotterdam? Bedoelde hij echt… de Coolsingel? Ik heb bijna aan de telefoon ‘ja’ gezegd.

En nu zit ik er dus. Het is een geweldige ruimte — bekijk de foto’s maar (serie): hoge plafonds, veel ruimte, houten vloer, super bereikbaar het enige nadeel is dat parkeren duur is.

Samenwerken
Ik zit er niet alleen. Het hele pand is gehuurd door de Rotterdamse fractie van de ChristenUnie, die er een pop-up store van wil maken en daarvoor kunstenaars en kleine bedrijven heeft uitgenodigd. In de komende dagen zullen nog een flink aantal andere partijen in hetzelfde pand komen zitten: we hebben allemaal onze eigen ruimte, maar zitten ook lekker dicht bij elkaar. De ChristenUnie doet dit onder de naam ‘Mooier Dam’ — het idee is dat Rotterdam niet ‘rot’ is, maar mooier wordt als we samenwerken en elkaar opzoeken en inspireren. Ik besef goed dat de ChristenUnie niet ‘everyone’s cup of tea’ is, maar dat vind ik op zich een mooie visie. Of zoals Setkin Sies, gemeenteraadslid voor CU in Rotterdam het zegt:

“Ik ben de raad ingegaan om te werken aan een beter, schoner, bewuster, gezelliger, duurzamer en socialer Rotterdam. Hier wil ik mij blijvend voor inzetten.”

Pop-up studio
U vraagt zich af wat dat is – een pop-up store? Een pop-up store is een winkel die slechts voor korte tijd bestaat, meestal om een bepaald product te promoten. Het bekendste voorbeeld is de schrijfster Heleen van Rooijen, die gedurende drie maanden een winkelruimte had aan de Kalverstraat in Amsterdam, waar ze voorlas, signeerde en haar boek verkocht. Geen lange contracten en dure verbouwing: gebruik maken van flexibele middelen, je ding doen, en dan de boel weer opruimen.

Mijn variatie op dat thema is ‘de pop-up studio’. Ik ben er intussen aardig bedreven in: ik heb in één dag mijn oude studio opgeruimd en ingepakt, in één dag verhuisd (wel dankzij drie stoere zoons en een vriendelijke vader) en daarna in een dag of 3 mijn studio ingericht en operationeel gemaakt!

En nu ben ik ‘ready for business’! U is allen van harte welkom!

FEESTJE

Op vrijdag 17 januari gaat de pop-up store feestelijk open. Alle kunstenaars en kleine ondernemers zijn dan present. De hele dag bent u hartelijk welkom om rond te kijken.

Vanaf 16:30 bent u welkom in mijn studio voor een borrel, met hapjes en drankjes. We vinden het leuk als u komt. Kunt u zich van te voren even aanmelden?

De studio is overigens nu al operationeel. U hoeft dus niet tot 17 januari te wachten!

StudioCoolsingel-14

FAQ

Hoe lang mag je hier zitten?
In ieder geval tot eind Maart. Na de gemeenteraadsverkiezingen trekt de CU zich terug, maar de bedoeling is dat ik — en een aantal andere kunstenaars — er dan mogen blijven zitten.

Waar is het?
Het adres is Coolsingel 71. Het zit pal tegenover het oude postkantoor en schuin tegenover het stadhuis. Het pand was een meubelwinkel.

Ga je hier nu 7 dagen per week zitten?
Nee, ik blijf voornamelijk fotograferen op locatie. Maar tussendoor zal ik hier wel veel zitten. Je kunt proberen gewoon binnen te lopen, maar het is echt zinvoller om eerst een afspraak te maken.

Wat kun je hier doen?
Hier kan ik gasten ontvangen, mooie foto’s maken met grote lampen, zodat je het licht helemaal beheerst. Dat is goed geschikt voor mode- en productfotografie, maar ook om hele mooie portretten en familiefoto’s te maken. We kunnen de foto’s direct groot bekijken; u kunt zelf uw favoriete foto’s uitkiezen. Ik kan de foto’s direct naar u mailen, of afdrukken en inlijsten. U kunt de winkel uitlopen met uw foto, ingelijst en klaar, onder uw arm!

Iets wat ik nu ook wil gaan doen, is het geven van workshops. Daarover later meer!

Wow – wat een mooie studio. Je bent vast heel erg duur!
Dat valt erg mee. Ik heb een prijslijst online staan: hierop zie je precies wat alles kost. Deze is zo opgebouwd dat u zelf de kosten helemaal in de hand kunt houden en precies kunt kiezen wat u wilt!

Klinkt goed zeg. Maar zijn er helemaal geen bezwaren?
Jawel — die zijn er wel. Allereerst is het parkeren crimineel duur. Eens kijken of de CU zich ook sterk wil maken voor een parkeerbeleid dat iets minder op afpersing lijkt.
Ook maak ik mij wel zorgen over de veiligheid. De dure spullen (camera’s, computer, beamer, lampen) gaan altijd mee naar huis (deze opmerking is vooral bedoeld voor de edele lieden van het boeven-gilde).
Maar ik zie het vooral als avontuur. Ik probeer het. Baat het niet, dan schaadt het niet. Wat kan ik hiervan leren? En echt waar: ik zit er nu een week, maar de samenwerking met de andere kunstenaars is echt leuk. Daar komt zeker allerlei leuke kruisbestuiving van… We zien wel wat er gebeurt!

8 thoughts on “Pop-up Studio!”

 1. Rogier, het is fantastisch geworden, en je foto’s maken dat ook weer duidelijk.
  Je mag ook paraderen met: “de Lijnbaan is mijn achterbuurman”.
  We komen zeker vrijdag 17.

 2. Willeke van den Boomgaard

  Fantastisch Rogier! Wat een ontzettend mooi initiatief! Als ik met de motor kom, kan die dan naar binnen? Zo van, voor een foto?
  Lijkt me he-le-maal super!

  Ik heb meteen ge-repost! Dit moet iedereen weten! Ik wens je heel veel succes, en hoop dat je de komende tijd heel veel in je studio ‘moet’ zijn!

 3. Ha Rogier, Gefeliciteerd! Mooi voor jou en voor de Coolsingel. Als ik op tijd klaar ben met mn afspraak kom ik zeker ff kijken. Succes! Dees

 4. Trudy en Cas van de Ven-Priem

  Wat een fantastische locatie, Rogier. We komen zeker even langs bij je. Wensen je alle succes, je foto’s van onze familie die je in de studio maakte waren prachtig, maar je buitenlocatie foto’s zijn ware kunstwerken.

 5. Annelies Kassels

  wow Rogier wat gaaf zeg! En bij mij aan de overkant, heel erg leuk ik ga proberen naar je opening te komen 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *