What’s in the bag?

Regelmatig krijg ik de vraag wat voor apparatuur ik gebruik. Soms is dat omdat iemand in mijn tas kijkt en zich afvraagt wat daar in hemelsnaam allemaal in zit. Soms is het omdat men fotografen gewend is die met één body en twee lensjes komen.

Laat ik even beginnen met een belangrijke uitspraak:

* It is an illusion that photos are made with the camera.
They are made with the eye, heart and head.” — Henri Cartier-Bresson

Dat is een belangrijke uitspraak. Het gaat niet om de camera en de lenzen. Ik ken fotografen met dure camera’s die geen goede foto kunnen maken. En omgekeerd, ik heb schitterende trouwreportages gezien die puur met de iPhone waren gemaakt. Maar… het hebben van de juiste apparatuur helpt wel. Je kunt best een Formule 1 race rijden in een volkswagen Golf. Maar als je ook wilt meedingen naar de prijs, dan kun je beter een Formule 1 race-auto meenemen. Er zijn nou eenmaal allerlei situaties waarbij speciale apparatuur je wel mogelijkheden geeft die je anders niet hebt. En als je dan ook nog weet hoe je ze moet gebruiken…

Hier is wat er standaard in mijn tas zit (klik voor een groter beeld):

Inthebag

Verder komt er standaard mee:

 • 3 statieven en 2 lichtparaplu’s
 • Elinchrom Ranger RX flitslamp (accu, 1100Ws)

Ook neem ik vaak mee:

 • Camera: Fujifilm X-E1
 • Nikon 50mm/f1.5
 • Nikon 70-300mm/f4.5-5.6
 • Nikon 105mm/f2.8 (macro)
 • Nikon 60mm/f2.8 (macro)
 • Sigma 50-500mm/f4-6.3 APO
 • Zoom H4N voor geluidsopname (voor video doeleinden)
 • Apple iPad. Ik kan foto’s vanaf de D4 direct draadloos naar mijn iPad sturen. Zo kan de opdrachtgever de foto’s direct beoordelen terwijl ik doorfotografeer.
 • Apple MacBookPro 15inch.

In de studio werk ik met Elinchrom: 1x300Ws, 1x 600 Ws, en 2x 1200Ws.

De nabewerking gebeurt op een Apple Mac Pro en een Eizo ColorEdge scherm (gecalibreerd). Ik gebruik Lightroom, Photoshop (Creative Cloud). De voornaamste plugins die ik gebruik zijn Nik Color Efex, Silver Efex, Portrait Professional, en Photomatix voor HDR doeleinden. Ik druk af op een Epson 300 (t/m A2 formaat randloos).

3 thoughts on “What’s in the bag?”

 1. Oei, dan mag ik nog wel even gaan sparen hihi.
  Op het moment twijfel ik heel erg of ik ook niet moet overstappen naar Nikon (nu Canon). Het lijkt veel betaalbaarder en in donkere omstandigheden betere kwaliteit te geven dan Canon.

  Welke van de lenzen gebruik je het meest?

 2. Beste Rogier,

  Erg interessant. Ik zie dat redelijk veel glaswerk elkaar in lichtgevoeligheid en brandpuntafstand overlappen. Moet ik hieruit opmaken dat een 14-24mm heel andere beelden laat zien dan de 17-35mm? Daarnaast ben ik benieuwd naar je keuze tussen zoom en prime in de studio.

  Groetjes Prosper

  1. Prosper,
   De 17-35mm/f2.8 geeft inderdaad echt een ander beeld dan de 14-24mm. Echter: inmiddels zit de 17-35 niet meer in mijn tas, maar gebruik ik hoofdzakelijk de 14-24mm, de 24-70mm en de 70-200mm.
   in de studio gebruik ik ook de 70-200 veel, alsmede ook de 105 en 85mm lenzen. Ik ben altijd op zoek naar het mooiste resultaat en gebruik de lens die me daar het dichtste bij brengt.
   gr, rogier

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *