NU ONLINE: WORKSHOPS OVER ONDERNEMEN VOOR PROFESSIONELE FOTOGRAFEN

 

Zojuist heb ik mijn nieuwe workshop programma online gezet! In April ga ik 2 workshops geven die specifiek bedoeld zijn voor professionele fotografen. Nee, ik ga je niet helpen om betere foto’s te maken. Daar zijn al allerlei workshops voor. Ik wil je helpen om een betere ondernemer te worden!

Eerder deze week was ik bezig met mijn adwords campagne. Ik keek daarbij ook naar hoe andere fotografen dit aanpakten. Terwijl ik zo bezig was viel het me op hoeveel verandering er is in het aanbod van fotografen. Er zijn fotografen die ik één of twee jaar geleden nog regelmatig tegenkwam, die nu helemaal verdwenen zijn. Er zijn allerlei nieuwe fotografen bijgekomen, die net begonnen zijn.

Elk jaar moeten vele fotografen stoppen met hun bedrijf omdat hun bedrijfsvoering niet op orde is.

Mijn stellige indruk is dat veel fotografen niet een bedrijfsvoering hebben, die ook op de langere termijn levensvatbaar is. Ze beginnen jong, en concurreren met lage prijzen. Maar mettertijd blijkt toch dat het leven wat duurder is dan ze denken, en dan wordt het moeilijk om rond te komen. Dan doen ze de prijzen omhoog, maar dan zijn ze niet meer de goedkoopste en verliezen ze hun klanten. Ze hebben geconcurreerd op prijs en niet op kwaliteit. En er zijn altijd opdrachtgevers die daarin trappen — maar die doen niet meer mee als jij je prijzen aanpast naar een niveau waar je fatsoenlijk van kunt leven…

Hier is wat ik wil doen met mijn twee workshops: ik wil fotografen helpen om zo te ondernemen, dat hun bedrijf ook op de lange termijn levensvatbaar is!

Ik ga daarom twee workshops geven.

WORKSHOP ONDERNEMEN

De eerste workshop gaat over ondernemen. De subtitel is ‘becoming a true professional’. De titel heb ik gekozen, omdat niet iedere fotograaf die zich professional noemt, dat ook is. Professional wezen begint allereerst bij de juiste mentaliteit, gaat vervolgens over het voeren van de juiste prijzen, dan over auteursrecht en het gebruik van je foto’s, en dan ook marketing. Die vier onderwerpen komen in deze workshop aan bod.

WORKSHOP ONDERHANDELEN

Onderhandelen is meer dan alleen handjeklap. Het is hele spel dat je speelt met de opdrachtgever

De tweede workshop gaat over onderhandelen. Ik denk dat dit een superbelangrijk onderwerp is voor fotografen. In mijn perceptie gaat het nergens zo erg mis als het in het proces van onderhandelen met de klant. Fotografen zijn volledig onvoorbereid op de trucjes die opdrachtgevers bewust en onbewust gebruiken. Voortdurend zie ik hoe fotografen in gaan op deals waar ze veels te weinig aan verdienen.

De angst regeert: ‘als ik de prijs vraag die ik wil vragen, krijg ik de opdracht niet!’

De angst regeert: ‘als ik de prijs vraag die ik wil vragen, krijg ik de opdracht niet!’

In deze workshop wil professionele fotografen helpen het spel met de opdrachtgever beter te spelen. Vandaar dat deze workshop de subtitel heeft: ‘Play the game — and play it well’!

Nb. Onderhandelen is veel meer dan ‘het handjeklap doen’. Het is het hele spel, dus ook opstellen van je tarieven, het maken van offertes, de manier waarop je je algemene voorwaarden introduceert, anticipeert op veranderingen, en een prettige relatie met je opdrachtgever opbouwt.

Ben jij professioneel fotograaf? Wil jij groeien in je ondernemersvaardigheden? Dan zijn deze workshops voor jou! Schrijf je snel in, want er is beperkt plaats!

>> Informatie en inschrijving <<

1 thought on “NU ONLINE: WORKSHOPS OVER ONDERNEMEN VOOR PROFESSIONELE FOTOGRAFEN”

  1. Beste Rogier,

    Ik heb met veel belangstelling je blogartikel gelezen. Een workshop over ondernemen, specifiek bedoeld voor fotografen, is iets waar ongetwijfeld veel behoefte aan is.
    Een amateurfotograaf mag experimenteren met fotografie zoveel hij wil. Voor ‘professionals’ ligt dit anders: zij moeten steeds plaatjes afleveren van hoge kwaliteit, voor een prijs waar ze behoorlijk van kunnen leven. Zoiets ligt voor beginnende professionele fotografen zeker niet voor de hand.
    Onderhandelen over prijzen, naamsbekendheid creëren, jezelf aanprijzen, rekening houden met concurrentie… het is iets wat je als zelfstandige moet leren. Met vallen en opstaan. Hoewel je kwalitatief goed werk aflevert, sleep je zeker niet elke opdracht in de wacht. Leren jezelf in de kijker te zetten, je netwerk voortdurend uitbreiden en een blijvende relatie opbouwen met opdrachtgevers: ook voor professionele fotografen is het meer dan ooit noodzakelijk. Vandaar dat ik deze workshops alleen maar kan toejuichen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *