Ook dat hoort bij professionele fotografie: de nieuwe versies van alle programma’s

Bovenstaand foto overzicht maakte ik zojuist in de nieuwe versie van Photoshop. Het zijn allemaal foto’s die ik de afgelopen week maakte. In de nieuwe versie van Photoshop, die vorige week uitkwam, zit een frame tool. Daarmee maak je zo’n overzicht gemakkelijk.

Ik besteed mijn vrije zondagmiddag aan het leren van de nieuwe dingen die er in de nieuwe versie van Photoshop zitten. Als professioneel fotograaf is mijn commitment om u van dienst te zijn met de nieuwste mogelijkheden. Dat betekent dat ik zo nu en dan flink tijd moet vrij maken om te ontdekken wat er kan, wat er verandert is, en wat er niet meer kan. Want de wizzkids van Adobe bedenken steeds weer nieuwe dingen. Soms heel handig — maar vaak veranderen ze dingen of verwijderen ze dingen waarvan zij kennelijk denken dat die niet meer nodig zijn.

Photoshop lijkt een beetje op de Bijenkorf

Natuurlijk moet je in ieder vak je kennis bijhouden. En toch willen mensen nog wel eens vergeten dat ook dat onderdeel is van het werk van professionele fotografie. Want Photoshop is niet echt een eenvoudig pakket. Mij doet het altijd een beetje denken aan de Bijenkorf (en dan bedoel ik de winkel): enorm groot; ze hebben van alles, maar vind het maar eens… Je bent er echt wel even zoet mee!

Ik denk dat ik echt wel een redelijke photoshopper ben. En toch benut ik, schat ik, maar 10% van wat er met het pakket kan. Regelmatig dat ik bij een collega over de schouder meekijk en denk: huh, kan dat ook? En omgekeerd hetzelfde. Je moet, als professioneel fotograaf, je photoshop kennis op peil houden. Maar photoshop is eigenlijk een vak apart geworden. En dat maakt het complex. de vraag waar ik en mijn collega’s regelmatig mee worstelen is: hoe ver ga je? Wanneer besteed je iets uit? Welke vaardigheden wil je wel beheersen, en welke niet?

Maar lang niet alleen photoshop

Wat het nog verder compliceert is dat een professioneel fotograaf niet alleen Photoshop gebruikt, maar ook een hele andere serie pakketten. En die krijgen allemaal één of meerdere keren per jaar een upgrade. Niet dat zo’n upgrade altijd zinvol is: soms blijkt een upgrade vooral een cosmetische facelift te zijn met als doel om weer een nieuwe zak met geld op te halen. Maar soms zijn de veranderingen echt behoorlijk. Je weet het niet van te voren: je kunt er voor kiezen de upgrade niet aan te schaffen en eerst video’s op Youtube te kijken om te zien of iets zinvol is — maar een behoorlijke tijdinvestering is het wel! Hier zijn de programma’s waar ik regelmatig gebruik van maak:

  • Photoshop: heeft nu een behoorlijke upgrade gekregen
  • Lightroom: pakket werkt uitstekend, maar is al jaren hetzelfde. Mag een stevige upgrade krijgen!
  • NIK software: na jaren door Google te zijn stilgelegd nu door DxO overgenomen. Die heeft nu voor de tweede keer een upgrade uitgebracht die alleen bestond uit technologische verbeteringen. Die waren nodig, maar langzamerhand wordt het wel HOOG TIJD voor wat vernieuwing!
  • Alienskin: mooie plugin die probeert te concurreren met Photoshop
  • OnOne: heeft net een mooie grote upgrade uitgebracht. Lijkt echt heel veel mooie mogelijkheden te bieden. Ik hoop in de kerstvakantie er even goed in te duiken
  • Bridge
  • Premiere
  • Illustrator
  • InDesign

Nou, u ziet het. Er is nog genoeg om door te leren. Ik ga weer verder… deze video laat me de mooie nieuwe dingen in Photoshop zien.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *