Gediskwalificeerd!

Personaility in the 21st century: it takes many photo's to show you who I am. And I would rather show you on social media than in person... Photo protected by copyright.
Personaility in the 21st century: it takes many photo’s to show you who I am. And I would rather show you on social media than in person… Photo protected by copyright.

Afgelopen weekend was het MPN jaarcongres. MPN staat voor Master Photographer’s Network, en is de club van professionele fotografen waar ik nu zo’n 5 jaar met veel plezier lid van ben. Tijdens ons jaarlijkse congres vindt de themawedstrijd plaats. Iedere fotograaf wordt geacht een goede foto te maken rond een bepaald thema. Dit jaar was het thema ‘Personality’. Een internationale jury kiest dan de drie beste foto’s uit, en de leden mogen ook de beste foto uitkiezen. Zes kansen op een prijs dus! Dit jaar besloot ik heel serieus mee te doen en heb ik bovenstaand beeld ingeleverd.

Helaas, hij werd (als enigste) gediskwalificeerd. Het bleek dat er voorschriften voor het maximale formaat waren: 90cm breed en hoog. Dat had ik niet goed gelezen. In de drukte van de afgelopen weken had ik van van die breedte wel begrepen, maar dat er een maximale hoogte was, dat was me even ontgaan. Mijn foto was met 108 cm te hoog — en als je niet voldoet aan de voorwaarden, dan wordt je gediskwalificeerd. Dat vond (en vind) ik volkomen terecht, maar gelooft u mij als ik zeg dat het een dreun was. In een foto als deze gaat veel tijd, geld en moeite zitten. Ik ging echt voor een prijs, en denk dat mijn foto best een kanshebber was. Ik baalde dus als een stekker!

Het wekte ook wel enige verbazing bij de andere leden van de MPN (alsmede ook veel geplaag over Rogier die niet goed kon lezen): een aantal mensen zei dat ze mij toch wel zagen als een Pietje Precies. Dat is niet een term die ik erg leuk vindt, maar men voegde er snel aan toe dat men mijn aandacht voor details en precisie zo waardeert.

Ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik daar hard mijn best voor moet doen! Ik ben uit mezelf meer iemand van de grote lijnen. Maar binnen mijn werk als fotograaf en dienstverlener naar opdrachtgevers werk ik er hard aan om secuur met de details om te gaan: ik houdt mijn agenda nauwkeurig bij, hou mijn administratie nauwkeurig in de gaten, en lees de technische documenten van mijn apparatuur zorgvuldig.

Maar soms gaat het mis. Vanavond maar eens vroeg naar bed, zodat ik morgen fris en geconcentreerd voor u aan de slag kan. Ik heb er na een inspirerend weekend nu al zin in.

2 thoughts on “Gediskwalificeerd!”

  1. Rogier, voor mij was het een “vreemd” shot in de film- Janusz met een meetlint.
    Eerlijk was ook mijn verbazing om nu te lezen dat jij de artiest was van deze plaat.

    1. Ja, het was ook een beetje vreemd. Laten we maar zeggen dat dit waarschijnlijk niet meer gebeurt… 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *