De veiligheid van uw gegevens bij deze fotograaf

Gisteravond heb ik een Privacy verklaring online gezet. Op 25 mei a.s. treedt de wet op de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Ook kleine ondernemers als ik moeten daar dan aan voldoen.

Uiteraard wil ook ik zorgvuldig en voorzichtig omgaan met uw gegevens. Het is dan ook goed dat zo’n wet ook mij dwingt om mijn processen eens goed tegen het licht te houden en na te denken over wat ik bewaar, en vooral ook hoe ik die gegevens bewaar. Ook is het goed om daar inzicht in te geven, wat zo’n privacy verklaring dan ook doet.

Helderheid vooraf

Om uw gegevens op te mogen slaan moet ik inzage geven in hoe ik dat doe, en om welke reden. Vanaf nu staat er dus op mijn contact formulier een link naar mijn privacy verklaring. De juridische gedachte is dat u dan weet wat er met de gegevens gebeurt, en de controle over uw eigen informatie niet kwijt raakt.

Voortschrijdend inzicht

Er is nog veel onduidelijk over de AVG. Dat moet de komende tijd duidelijk worden. Ik zou natuurlijk kunnen wachten totdat het allemaal uitgekristalliseerd is: uit verschillende bronnen wordt duidelijk dat de eerste periode er niet veel aandacht naar handhaving zal gaan. Maar omdat ik als professionele dienstverlener wil anticiperen op ontwikkelingen heb ik mijn privacy verklaring online gezet. Mijn intentie is om deze aan te passen met nieuwe inzichten zoals die naar voren komen.

Zinvol?

Als ik een maatschappijkritische noot mag maken: ik blijf wel zitten met de vraag of dit zinvol is. Begrijp me goed: ik denk dat Privacy een groot goed is. Ook ik wil dat er goed met mijn gegevens wordt omgegaan. Tegelijkertijd verrast het me wel dat ook kleine ondernemers als ik zoveel moeite moeten doen op dit vlak. Dat je grote verzekeringsmaatschappijen en banken aanspreekt; dat begrijp ik. Maar wat sla ik nou aan gegevens op? Dat is toch minimaal?
En hoe is dit niet een wassen neus? Binnenkort heeft elke fotograaf een link naar zijn privacy verklaring staan. U gaat ze echt niet allemaal lezen. Net als u nu al niet de algemene voorwaarden van software leest voordat u die gebruikt, of die van uw mobiele telefoon. En net als de waarschuwing op websites dat er cookies worden gebruikt die door iedereen worden geaccepteerd, is dit het zoveelste voorschrift dat ons uit Europa bereikt waar we aan moeten voldoen, maar waar uiteindelijk alleen juristen beter van worden.

Voor collega fotografen

Er is momenteel veel verwarring over wat wel en niet nodig is in het kader van de AVG. Hierbij enkele behulpzame bronnen voor informatie:

 • Dupho heeft onlangs een Masterclass over dit onderwerp gehouden. Deze kun je hier bekijken.
 • Dupho leden kunnen voor vragen bij Dupho terecht. Dit kan overigens met al je juridische vraagstukken. Van een collega fotograaf begreep ik recent dat de juridische hulp bij Dupho recent sterk verbeterd is.
 • Juriste Charlotte Meindertsma van Charlotte’s Law heeft ook een aantal zeer behulpzame blogs online gezet.
 • Ik geef hierbij toestemming aan al mijn collega-fotografen om de tekst van mijn privacy verklaring voor hun eigen bedrijfsvoering aan te passen en te gebruiken. Dit doe ik met de disclaimer dat er geen enkele aansprakelijkheid wordt geaccepteerd om wat voor reden dan ook. Eventuele tips hoe ik mijn verklaring beter kan maken hoor ik graag. Hoe meer fotografen een goede privacy verklaring hebben, hoe beter, is mijn overtuiging.

7 thoughts on “De veiligheid van uw gegevens bij deze fotograaf”

 1. Je kunt ook juist veel beter niet om toestemming vragen. Je hebt immers een overeenkomst en op basis van die grondslag mag je al gegevens verwerken. Ik denk dat je nu eigenlijk te streng bent voor jezelf en dat is jammer. Sterker nog: omdat je nu om toestemming gaat vragen heb je een probleem als je de overeenkomst nog niet beëindigd is en in de tussentijd toestemming wordt ingetrokken.

  1. Charlotte, leuk dat je reageert. Ik heb veel aan jouw blogs, zowel over dit onderwerp als over andere onderwerpen.
   Ik moet even kijken of ik je goed begrijp. Als iemand mijn contact formulier invult, heb ik toch nog geen overeenkomst met hem of haar? Ik moet toch al gegevens opslaan voordat er een overeenkomst is, bv om een goede offerte te kunnen sturen?

   1. Als het inderdaad alleen nog het invullen van het contactformulier is niet. Maar dan heb je wel een gerechtvaardigd belang om de gegevens te verwerken. Jouw belang om deze personen een antwoord te kunnen sturen, bijvoorbeeld. Net zoals je bij mijn reactie ook mijn persoonsgegevens hebt verwerkt. Daar had je ook geen toestemming voor nodig, maar je hebt wel een gerechtvaardigd belang om mijn reactie te publiceren. En je moet mij dan via je privacyverklaring informeren wat je met de reactie doet en hoe lang die blijft staan, of je mijn gegevens ook nog ergens anders verwerkt en dat soort zaken

    1. In navolging van jouw advies heb ik de tik box verwijderd. Er staat nu gewoon een link naar mijn Privacy Verklaring.

 2. Ha Rogier,

  Wat heb je een nuchtere en sympathieke manier van beschrijven gevonden in jouw Privacy Verklaring! In mijn eigen zoektocht naar een goede beschrijving, vraag ik me af of -ie op dit moment volledig is. Zoals je zelf al aangeeft: dat is onderhavig aan voortschrijdend inzicht. Maar zou je er niet ook iets in moeten vermelden omtrent de cookies die je website plaatst? Er zijn er een aantal op je website, van Google, Facebook en Pinterest. Houd me ten goede, ik heb daar geen enkele moeite mee, want ik deel jouw kijk (geloof ik) op het hele AVG circus. Maar wellicht is dat nog iets om naar te kijken?

  Hartelijke groet,
  Romke

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *