De plannen voor 2018

Aan het begin van het nieuwe jaar schrijf ik altijd een blog waarin ik mijn plannen voor het nieuwe jaar ontvouw. En aan het eind van het jaar schrijf ik een blog waarin ik het jaar evalueer. Hoe 2017 was leest u hier. Hieronder beschrijf ik wat ik verwacht van 2018!

Er even van uitgaande dat die twee gekken in Washington en Pyongyang de wereld toch niet opblazen, denk ik dat dit voor u en mij een goed jaar gaat worden!

Ik verwacht een fantastisch jaar. 2017 was uitmuntend — en 2018 wordt nog beter! Waarom? Omdat ik stevig investeer in vaardigheden en expertise, en daarop ga voortbouwen. Er even van uitgaande dat die twee gekken in Washington en Pyongyang de wereld toch niet opblazen, denk ik dat dit voor u en mij een goed jaar gaat worden! En nee, ik ga niet voor de Ferrari (zoals hierboven afgebeeld), maar wel voor snelheid, kwaliteit en schoonheid!

“Werken aan beter”

Tijdens de jaarwisseling heb ik goed nagedacht over het nieuwe jaar. Ik ga dit jaar ‘werken aan beter’: betere beelden, betere dienstverlening, betere communicatie, en een betere fotobranche. Klinkt goed, niet?

Ik heb een aantal concrete plannen. Ik schrijf ze hierop. Zodat u weet waar ik mee bezig ben en wat u van mij kunt verwachten. Sommige opdrachtgevers vinden het leuk om met mij hierover van gedachten te wisselen, en dat verwelkom ik altijd zeer!

Betere beeldbewerking

Betere beelden ontstaan als ik de beelden beter kan bewerken. Vorig jaar heb ik op dit gebied een aantal grote slagen gemaakt, en daar wil ik dit jaar mee doorgaan. Ik investeer daarom in nieuwe technieken en vaardigheden. Ik doe beeldbewerkingscursussen en schaf software en plugins aan. Ook werk ik sinds kort samen met twee groepen collega’s. We ontmoeten elkaar regelmatig en werken dan samen een concept uit. Hierbij leren we enorm veel van elkaar.

Van 200 ok beelden naar 20 fantastische beelden

Elk beginnend fotograaf schiet zo veel mogelijk beelden, in de hoop ‘dat er iets bij zit’. Zo ben ik ook begonnen. Maar steeds vaker kies ik er voor om niet veel te schieten, maar om vooral goed te schieten. Dit betekent dat je planmatiger te werk gaat, en de beelden steeds beter orkestreert. Zo beheers je de details en ben je minder afhankelijk van de toevallige omstandigheden. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg en samenwerking met de klant. Die samenwerking is belangrijk, omdat je als fotograaf probeert die beelden te maken waar de klant ‘oh, wow!’ van zegt.

Betere foto’s betekent langzamer fotograferen. In plaats van de camera als mitrailleur te gebruiken, juist heel bedachtzaam te werk te gaan. Steeds werken van uit een doelstelling: wat is het beeld dat we hier willen creëren? Dat betekent vooraf meer voorbereiding, tijdens de shoot meer finetuning van de elementen in het beeld, en na afloop meer nabewerking. Dat is op zich geen probleem, maar u begrijpt dat u dan minder foto’s krijgt. De foto’s die u krijgt, zijn echter per stuk beter. Stuk voor stuk kunstwerkjes die u groot aan de muur kunt hangen. Foto’s met impact!

Bij mijn volgende opdracht voor u, overleg ik graag met u over wat u wilt.

Betere communicatie en dienstverlening

Ik werk voortdurend aan mijn ondernemersvaardigheden. Goede communicatie, goede planning, een effectieve administratie en vooral een prettige persoonlijkheid zijn voor mij van doorslaggevend belang.

Ik lees graag, maar te weinig. Daar ga ik dit jaar verandering in brengen. Ik ga meer lezen. Momenteel ben ik Solve for Happy van Mo Gowdat aan het lezen, en ik heb net Mindset van Carol Dweck uit. Beiden zijn boeken die ik u kan aanraden. Mijn hit van vorig jaar was The Subtle Art of not giving a F#uck. Ook een aanrader. En op mijn boekenplank staat inmiddels een mooi rijtje boeken te wachten. (Heeft u een boektip? Ik hoor hem graag!)

Ook ga ik dit jaar werken aan betere communicatie. U kunt weer maandelijks een nieuwsbrief verwachten met de mooiste foto’s van de afgelopen tijd. Ook gaat u meer leuke en interessante blogposts zien. Daarnaast ga ik wat meer tijd steken in Instagram en LinkedIn.

Een betere fotobranche

Foto’s horen niet in een la of op een harddisk, maar aan de muur!

Ik geloof van harte dat u als opdrachtgever gebaat bent bij een betere fotobranche. Er gaat haast geen week voorbij zonder dat ik een opdrachtgever hoor klagen over de slechte beelden of slechte dienstverlening die hij van een van mijn collega’s heeft gekregen. En ook hoor ik wekelijks wel een of meerdere fotografen klagen dat ze het ondernemen zo moeilijk vinden. Op zich misschien niet zo gek: iedereen kan fotograaf worden, en er is nu eenmaal een leercurve van amateur naar professional. Ik ga dit jaar investeren in het opleiden van andere fotografen. Nee, ik ga ze niet leren hoe ze betere foto’s kunnen maken. Daar zijn al een heleboel foto-cursussen, boeken en video’s voor. Ik ga dit jaar workshops geven in ‘ondernemersvaardigheden voor fotografen’. Zo hoop ik fotografen te helpen beter het hoofd boven water te houden, en hoop ik dat u voor een volgende opdracht beter bediend wordt. U leest er binnenkort hier meer over.

En verder

 • Ik ga mijn prijzenstructuur onder de loep nemen. Op een aantal plekken in mijn bedrijfsvoering is de verhouding een beetje zoek. Steeds vaker gebeurt het bijvoorbeeld dat ik lange afstanden moet rijden. Ik zit dan lange tijd in de auto. Daar rekende ik nooit kosten voor, terwijl het wel veel tijd kostte. Dus ga ik nu naast gereden kilometers ook reistijd in rekening brengen.
 • Ik ga experimenteren met mediteren.
 • Ik ga meer foto’s afdrukken. Ik heb een hele mooie fotoprinter en een aantal hele mooie papiersoorten. Foto’s horen niet in een la of op een harddisk, maar aan de muur!
 • Ik ga dit jaar een fotoreis naar IJsland maken. Vorig jaar maakte ik een fotoreis naar Nepal, en dat was een groot succes. Ik denk dat ik er maar een jaarlijkse traditie van maak.

U ziet het: ik ben weer vol energie en ambities. Aan het eind van het jaar kunt u lezen wat er van terecht is gekomen. Maar voor nu heb ik weer zin om er tegen aan te gaan! Wat kan ik voor u doen?

2 thoughts on “De plannen voor 2018”

 1. Hey Rogier!

  Laat ik beginnen met de allerbeste wensen voor 2018.

  Als collega-fotograaf ben ik altijd enorm gecharmeerd van jouw manier van werken en communicatie.
  Zelf heb ik nog steeds iedere dag plezier in het werk wat ik doe en zie het meer als mijn passie die ik uit mag voeren.

  Ik bewonder jouw professionele kijk op de fotografie. Niet alleen het plaatje schieten, bewerken en afleveren maar het totale plaatje eromheen ook.
  Dat is denk ik ook het verschil tussen een echte fotograaf en een ‘fotograag’.

  Misschien besef je het je niet maar in de tijd heb je ook mij op een andere manier laten denken over fotografie en vooral de zakelijke kant er omheen.
  Dat heeft mijn fotobedrijf zeker succesvoller gemaakt en hoop dat er andere mensen zijn (hoeft niet alleen in fotobranche maar ook in andere creatieve branches) die je volgen en eens wat meelezen en daar toch weer puntjes uithalen waarin zij zwakker zijn en jij daar een bepaalde kijk op geeft.
  Dan hoop ik eigenlijk ook dat ze daarvoor uit durven en willen komen en je dat vertellen net als ik doe hier.

  Wat ik heel tof vind is dat je je gaat richten op de ondernemersvaardigheden workshop want heb zelf al met een andere fotografe gesprekken gehad om dat op poten te zetten alleen nog te weinig tijd gehad om het echt van de grond te krijgen.
  Als ik dan zie dat jij dit gaat doen denk ik dat ik dat idee kan laten varen en mensen waarvan ik denk dat ze het nodig hebben door te sturen naar je.

  Mocht je iets bij mij zien (nabewerking bijvoorbeeld) waar je wellicht iets ziet dat je zelf niet beheerst, schroom niet om me even te contacten…
  Fotografen zijn niet alleen maar concurrenten maar zoals je zelf altijd schrijft vind ik ‘collega’ meer passend.

  Ik wil je op zakelijk gebied een geweldig 2018 wensen en hoop je dit jaar ook weer eens face to face te ontmoeten.

  Met vriendelijke groet,

  Mark van Velsen

  1. Hoi Mark – zeer gewaardeerde collega,
   Wat een ontzettend leuke reactie! Dank je wel!
   Ik ben op mijn beurt ook erg blij om te zien dat jouw bedrijf lekker draait. Ik wens je ook een heel goed jaar toe. En laten we snel weer eens afspreken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *