Fotograaf in de Operatiekamer

zorg-fotograaf-kliniek-breda-10
De chirurg brengt een hechting aan.

Eén van de leukste kanten aan mijn beroep is dat ik elke week op een aantal bijzondere plaatsen mag fotograferen: plaatsen waar ‘de gewone man’ niet zo snel komt.  Zo ben ik onlangs al op de volgende bijzondere plekken geweest: Het Cultuurpaleis in Warschau; in een kruipruimte onder een woonhuis; op een industrieel complex om het leegscheppen van een boot te bekijken, en tussen de oliecontainers in de Rotterdamse haven. Maar onlangs mocht deze fotograaf in de operatiekamer tijdens een operatie! Dat was een wel heel bijzondere ervaring!

Ik fotografeer regelmatig projecten in de Zorg. Klik hier om meer te zien!

Uiteraard met uitvoerige maatregelen om alles volledig steriel te houden: dus met blauwpak, muts, speciale schoenen en kap over de mond (da’s best ingewikkeld fotograferen, omdat alles beslaat). En met de nodige instructies over wat wel en niet mocht: alleen van de buitenkant, en zonder patienten herkenbaar in beeld te brengen.

Vlak voordat ik naar binnen ging werd mij de vraag gesteld of ik goed tegen bloed kon. Daar had ik nog helemaal niet bij stilgestaan! Maar voordat ik een antwoord kon bedenken,moest ik al naar binnen. En wat ik daar zag vond ik indrukwekkend! Voor mijn neus werd een ingewikkelde buikwandoperatie uitgevoerd, met de nieuwste technieken (die de reden voor de opdracht waren). Ik heb geen spatje bloed gezien, maar kon wel zo het lichaam van de patient inkijken.

Hieronder een aantal foto’s uit deze opdracht. Ik zal u de foto’s met de lichamelijke details besparen; die zijn waarschijnlijk meer geschikt voor een medisch symposium. Zoals altijd kunt u klikken op de foto’s om ze groter te zien.

zorg-fotograaf-kliniek-breda-11 zorg-fotograaf-kliniek-breda-9 zorg-fotograaf-kliniek-breda-8 zorg-fotograaf-kliniek-breda-7 zorg-fotograaf-kliniek-breda-4

2 thoughts on “Fotograaf in de Operatiekamer”

 1. Mirjam Hoekman

  Beste meneer Bos,

  Voor mijn werk ben ik bezig om een agenda samen te stellen voor kinderen. Het is de bedoeling dat in de agenda verschillende beroepen voorbij komen. Ik vind de foto’s die u in de operatiekamer gemaakt heeft erg mooi! Ik vroeg me af of ik één van uw foto’s zou mogen gebruiken?

  Alvast hartelijk bedankt!

  1. Beste Mirjam,

   Dank voor je vraag. We hebben per telefoon contact gehad over de mogelijkheden en de kosten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *