Een portret — Hoe kom ik er eindelijk een keertje goed op?

Portret - vraag3

Het is het vaste grapje — en elke fotograaf hoort het meerdere keren per week: “ik houd niet op papier”. Van alle mensen die ik op de foto mag zetten, vindt 98% zichzelf niet fotogeniek. De vraag die ik dan ook in dit blogje wil beantwoorden is: hoe komt u goed op de foto?

Hier volgen vijf tips voor een betere portretfoto!

Voorbereiding

Het verrast me altijd als mensen totaal onvoorbereid komen: haar in de war; geen make-up, gekreukelde kleding, bril vies — en dan verwachten dat de fotograaf er maar wat van zal maken. Waar in de werkelijkheid werkt dat wel? Goede voorbereiding is cruciaal! Dus: de juiste kleding; wellicht even langs de kapper; neem een kam en borstel mee; doe wat make-up op — en vooral: bereid uzelf even mentaal voor!

Neem de tijd

En dan komt u voor de lens staan, en dan verwacht u dat we klik doen — en dat er dan een geweldig portret is. De fotograaf is toch een vakman? Ook hier geldt: de tijd nemen is net zo cruciaal als een goede voorbereiding. Geef de fotograaf de gelegenheid u (en uw gelaatstrekken) te leren kennen. Om te spelen met licht om het beeld mooi te krijgen. Een paspoortfoto maak je in 20 seconde. Een portret dat echt vertelt wie u bent? Daar kun je beter even tijd voor nemen!

Een goede fotograaf

Elke fotograaf maakt foto’s, maar niet iedere fotograaf kan een portret maken. Anders gezegd: het maken van een goed portret is een vaardigheid waar je — met training en ervaring — steeds beter in kunt worden. De juiste fotograaf leert u kennen en weet hoe hij de juiste expressie eruit moet halen. Kies uw fotograaf dus met zorg!

Weet wat u uit wilt stralen

Het is een fabeltje dat u op de foto moet lachen. Of dat u juist altijd chagrijnig moet kijken. Maar bedenk van te voren wat voor portret dit moet wezen. Wat u wilt overbrengen? Welke kernwoorden moeten van toepassing zijn?

Visagie

Voor een goed portret is visagie onontbeerlijk (ook voor heren!). Ja, in de nabewerking kunnen we veel doen. En nee, nabewerking lost niet op wat in visagie niet is gebeurd. Het is geen optelsom, maar een vermenigvuldiging. Goede visagie maal goede nabewerking maakt een geweldig portret. Is één van de twee slordig of afwezig? Dan wordt het gewoon niet geweldig…

Samenvatting

Zonder dat ik u ken, durf ik u te garanderen dat het mogelijk is om van u een heel mooi en treffend portret te maken! Ja, ook u ‘houdt op papier’!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *