Schoolfotografie – maar dan ‘een beetje anders’…

Het is wat stil hier op mijn blog. Dat komt omdat ik eerder deze maand een vrij grote shoot heb gedaan waar ik over wil vertellen en beelden van wil laten zien, maar ik kom er door alle drukte niet aan toe.

Enige tijd geleden vroeg David Porritt, de directeur van de Junior School van de British School of the Netherlands mij of ik klassenfoto’s kon maken die een beetje anders waren. Nou doe ik geen schoolfotografie (daar heb ik de systemen en het geduld niet voor), maar Dave’s ideeën intrigeerde me wel. Toen hij een leuke voorbeeldfoto liet zien was ik snel verkochtTijdens de rondleiding door het gebouw kwamen we in een grote ruimte waar een podium stond. Dit podium bestond uit vierkante elementen die in allerlei verschillende constellaties konden worden neergezet. Daar ontstond het idee voor deze shoot.

Deze video laat iets zien van de voorbereidingen. De shoot vroeg om nogal wat organisatie: zoveel witte stof, twee tapijtrollen voor de overbrugging, alle kinderen in hun reguliere of hobby-kleding (ze dragen normaal een blauw school uniform); extra lampen gehuurd, een aantal rollen ducttape.. Ook speciaal even een video camera gekocht om de shoot op video vast te leggen (beeld en muziek werd door Rogier gemaakt – muziek met Apple Garageband).

BSN Shoot by photographer Rogier Bos from Rogier Bos on Vimeo.

Meer verhaal en foto’s…

Deze shoot was bijzonder voor ons om een aantal redenen.

  • Een tijdelijke studio werd helemaal op lokatie opgebouwd. We gebruikten uiteindelijk 48 podium-elementen en 120m2 aan witte stof om een geheel wit decor te maken.
  • Het was erg leuk om een team te vormen met mijn partner, Sophie. Samen hadden we de inzichten en ideeën die nodig waren om van deze shoot een succes te maken.
  • Deze shoot vergde veel creativiteit. Het ontwerp voor het podium hebben we uiteindelijk met Lego blokjes gemaakt, om een idee te hebben of we genoeg podiumstukken hadden – en hoe we ze neer zouden zetten.
  • De samenwerking met de staf van de Britse school was subliem. Ik heb meestal hele goede ervaringen in het samenwerken met klanten, maar aangezien we ruim 200 – best jonge – kinderen op de foto moesten zetten, had ik hier van te voren wel tegenop gezien.
  • Het eindresultaat is deze keer niet een DVD-rom met alle beelden, of een zipbestand dat via een server word verstuurd, maar 250 zeer mooie afdrukken in mijn studio gemaakt.

Ook leuk was dat er tijdens de shoot een ‘international day’ aan de gang was in het aansluitende vertrek. Hier waren allerlei moeders van kinderen in de traditionele kleding van hun land van herkomst. En die wilden ook wel even op de foto!

Hier de mooiste foto’s!

1 thought on “Schoolfotografie – maar dan ‘een beetje anders’…”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *