Trends in 2011

Het is het einde van het jaar. De terugblikken en vooruitzichten wisselen elkaar of. Omdat ik trends ook bijzonder interessant vind, wil ik me ook wel wagen aan enkele verwachtingen. Ik heb deze vandaag ook op Twitter gezet.

Daar kwamen vandaag een aantal reacties op. Ze varieerden van ‘mee eens’ tot ‘mee oneens’ tot ‘wees specifieker’. Wat betreft dat laatste, ik zie een aantal trends — maar niet een helderziende. Toch heb ik hieronder mijn stellingen een beetje toegelicht.

Hier volgen 10 trends die ik voor volgend jaar zie.

 1. Vertraagde economische groei met enkele hobbels (vgl. Griekenland en Ierland): 3%.
  Open deur wellicht. Maar de economische groei vlakt iets af en markten houden hun adem in. Dit jaar kwamen de crises in Griekenland en Ierland als onprettige verrassingen. Mijn inschatting is dat er nog een tweetal crises van soortgelijke aard staan te gebeuren.
 2. Twitter blijft groeien maar de early adapters zijn alweer overgesprongen op het volgende medium
  Op dit moment neemt Twitter een grote vlucht. Dat gaat dit komend jaar door — maar het zal duidelijk zijn dat het hier gaat om een hype. Niet dat Twitter mettertijd weer verdwijnt, maar veel mensen die nu Twitter ‘proberen’ zullen straks afhaken.
  Op Twitter kwam de vraag wat ‘het volgende medium’ is. Ik weet dat niet, maar ik vermoed dat dit wel eens Ping zou kunnen zijn. Op dit moment is Ping razend populair onder jongeren en ze zijn er ongelijk snel mee. De ironie is dat de Blackberry, het toestel waarmee je pingt, oorspronkelijk vooral een zakelijk toestel was.
 3. iPad wordt algemeen geaccepteerd en een onmisbaar medium voor elke zichzelf respecterende fotograaf.
  Hier kwam op Twitter de meeste weerstand tegen. Wat bedoelde ik met ‘zichzelf respecterende fotograaf’? Waarom werd de iPad een onmisbaar medium?
  Ik begrijp natuurlijk dat er allerlei mensen zijn die fotograferen, maar ik doelde met name op de professionele fotograaf: de vrouw of man die zelfstandig zijn of haar inkomen verdiend met het maken van fotografische beelden.
  En natuurlijk begrijp ik dat er ook straks professionele fotografen zijn zonder iPad. Zoals er fotografen zijn die geen statief hebben, geen flitslampen, geen zoomlenzen. En toch denk ik dat de iPad voor de meeste professionele fotografen een essentieel middel gaat worden.
  Iemand vroeg waarom. Ik zie de volgende redenen:
  a. Het tonen van een portfolio. De iPad gaat de portfoliomap verdringen.
  b. Wireless fotograferen en gelijk beelden tonen gaat een vlucht nemen. De technologie is in Europa nog niet echt voorradig, maar ik ben ervan overtuigd dat dit nu snel gaat komen.
  c. Sociale media zijn van enorm belang voor fotografen. De iPad stelt hen in staat altijd online te zijn en snel deel te nemen aan online gesprekken en discussies.
  d. Als laatste: de fotograaf moet altijd leren en bijblijven. Hij leest websites, nieuwsgrepen, fora, blog, Twitter, Facebook, etc. Dit kan op de computer, maar de iPad is een directere oplossing en beter medium.
 4. Nikon komt uit met D4 en D900 – FF, 21 Mp, HD video en High ISO.
  Misschien is dit meer een wens dan een trend… Nikon heeft de afgelopen jaren veel terrein gewonnen op Canon, maar de volgende slag in technologie moet nu gemaakt worden. In 2010 heeft Nikon geen nieuwe camera’s voor professionele fotografen gepresenteerd. Dat wordt in 2011 anders.
 5. Nadat jarenlang de verhouding Canon – Nikon 70-30 was onder professionele fotografen, wordt dat in 2011 50-50.
  Iemand gaf als commentaar dat dit al zo is. Ik geloof dat niet. Kijk naar de gemiddelde sportwedstrijd, het gemiddelde fotoseminar of de gemiddelde persconferentie en je ziet dat meer fotografen Canon gebruiken. Ik voorspel echter dat in 2011 dit beeld gat veranderen.
 6. Na de angst voor de Mexicaanse griep, de opwarming van de aarde en de economische crisis, krijgen we in 2011 er 2 nieuwe crises bij.
  Ik ben groot geworden met de angst voor de koude oorlog en toen de angst voor de zure regen. Vervolgens de angst voor El Nino en toen de angst voor kometen die op aarde zouden inslaan. Ik vergeet er vast een paar, maar het punt is dat wij mensen, met enige hulp van de media, altijd ergens bang voor moeten zijn. Niet dat de dingen waar wij bang voor zijn niet waar zijn of geen impact hebben — maar ik stel wel dat de angst bijna altijd overdreven lijkt. Ik wil niemand in slaap sussen, maar heb zelf wel besloten in 2011 meer te denken ‘we zien het wel’ dan dat ik mezelf op ga laten slokken door ‘de actualiteit’.
 7. De winter van ‘10-‘11 en ‘11-‘12 worden ongekend koud. Bedrijven die daar goed op inspelen verdienen een fortuin.
  Ja, het schijnt dus dat we een kleine ijstijd tegemoet gaan. Deze voorspelling heeft een hoog ‘door twee punten trek je een lijn’ gehalte — maar ik denk dat de komende winters anders worden. Uiteraard komt er dan een keer een Elfstedentocht, maar dat vind ik niet zo spannend. Spannender is of we in Nederland gaan leren hier beter mee om te gaan. Kunnen we de strengere winters met minder chaos ondergaan?
 8. Er is een toenemende interesse in ‘maakbare spiritualiteit’ — maar deze heeft minder te maken met oprecht geloof dan met zelfrealisatie.
  Een thema als spiritualiteit heeft een sterk ‘eb en vloed’ gehalte: om de zoveel jaar zie je het weer terugkomen. Nu is het weer in de mode. Als een persoon die zelf echt gelooft, zie ik veel van het gepraat over spiritualiteit als behoorlijk ‘leeg’. Het gaat met name om ‘what’s in it for me?’ en minder om ‘hoe kom ik in contact met het hogere’ of ‘de essentie’.
 9. ‘Europa’ komt nog verder klem te zitten in haar eigen bestuurlijke complexiteit en onmogelijkheid.
  Open deur weer wellicht. Toch blijven we erg hopen op en geloven in Europa. Persoonlijk geloof ik dat we Europa nodig hebben – maar dat deze ver doorgevoerde democratisering averechts werkt. Europa is stuurloos en leiderloos.
 10. Meer en meer mensen haken af van interesse in media en politiek en richten zich uitsluitend op locale initiatieven.
  Ik zie dit bij mijzelf en ook bij veel mensen in de omgeving. De samenleving is te complex geworden; de media teveel op zoek naar kijkcijfers en daarmee te schreeuwerig en ongenuanceerd; de rechtspraak achterhaald; de democratie onmogelijk; we worden beheerst door het verlangen om te weten wat BN’ers nou weer uitvreten… deelname aan nationale debatten en processen lijkt meer en meer onzinnig. Veel mensen maken de keuze om hun blik af te wenden en de boel te laten voor wat het is — en om juist te kijken naar wat er lokaal gebeurt. Tuinen op daken in de binnenstad, voedselbanken, vrijwilligerswerk en bureninitiatieven nemen een grote vlucht.

Dat waren ze. Ik ben erg benieuwd naar je reaktie! Je kunt hieronder een comment achterlaten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *